Hamamlar her kültürde büyük bir öneme sahip olmuş, çok eski zamanlardan beri varlığını sürdürmüş bir nevi ruhsal ve fiziksel arınma yerleridir. Modern teknolojinin olmadığı zamanlarda, ruhsal ve bedensel yorgunluğun atıldığı yerler olan hamamlar tüm dünyada farklı özellikleri kendine has kültürlerini oluşturmuşlardır. Bu yazımızda ise dünyanın farklı yerlerinde aynı amaca hizmet eden hamamları bir araya getirdik. Listede bir de Türk hamamı da var ki ismini duymamanız mümkün değil… Bakalım dünyada hangi harika hamamlar daha varmış…
#1. Cağaloğlu Hamamı, İstanbul, Türkiye
Sultan I.Mahmut tarafından 1741 yılından inşa ettirilen Cağaloğlu Hamamı, Osmanlı İmparatorluğu tarafından yaptırılan son hamam olarak kayda geçmiştir. Hamamın özellikleri arasında büyük kemerli tavanlar ve süslü dekorasyonlar yer almaktadır. Cağaloğlu Hamamı’nın tüm dünyada tanınmasının bir sebebi de Ölmeden Önce Görülmesi Gereken 1000 Yer adlı kitapta hamam kategorisinde ilk sırada yer alması ve hamama gelen ünlüler arasında, Atatürk, İngiltere Kralı Edward, Florence Nightingale gibi kişilerin olması bu hamamı hem şifa kaynağı hem de ziyaret edilecek yer olarak çok daha değerli kılmaktadır. Hamam halen daha aktif olarak hizmet vermekte ve nano teknoloji kullanılarak temizlenen ilk hamam özelliği taşımakta.

#2. Takaragawa Onsen, Gunma, Japonya
Japon kültürü içeren filmlerde mutlaka görmüşsünüzdür, karlı bir bölge ama sıcak kaynar sulardan çıkan buharlar… İşte bu tip yerlere onsen denmekte ve Japonya kaplıcaları ve onsenleri ile oldukça popüler turizm yerlerinden birisidir. Takaragawa Onseni de ülkenin doğal spa merkezlerinden birisidir. Değişen iklim şartlarında oluşan doğa güzelliği ve şifalı suları ile Takaragawa kaplıcası en harika hamamlardan biri sayılmaktadır.

#3. Sanduny Banya, Moskova, Rusya

#5. Mavi Lagün, Grindavik, İzlanda
İzlanda’nın en popüler turistik yerlerinden birisi olan ve dünyanın 25 harikasından biri olarak gösterilen Mavi Lagün, İzlanda’nın doğal siyah lav alanlarından bulunan bir jeotermal kaplıcadır. 37-39 derece arasında değişen su sıcaklığı ile sahip olduğu mineral ve silis çamuru sayesinde hem bir turistik tesis hem de bir şifa kaynağı olarak işlev görmektedir. Sahip olduğu mineral ve algler, jeotermal suya sütlü mavi-yeşil rengini vermektedir.

Görüldüğü gibi, tüm dünyada yer, mekan, kültür farketmiyor. Hamamların ismi, şekli değişse de yaptığı iş hepsinde aynı. Tabi, bizim kültürümüz de ek olarak bir de kese kültürü bulunmakta. Hamamda gevşeyen kaslar, açılan gözenekler sonrasında, tellak yada natır tarafından özel hamam keseleri ile güzelce bir keselenme sonrasında ölü deri hücreleri çıkarılmakta ve taze, canlı, parlak bir cilt ile daha sağlıklı ve yepyeni bir görünüme kavuşmaktayız.
Tanıttığımız bu yerlere gitmek herkese nasip olsun ama gidemeyenler için evinde banyo ve kese keyfi için birbirinden güzel ve özel kese ürünlerimizi incelemek ve satın almak için online alışveriş sitemiz olan Keseburada.com‘u ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Bir başka yazımızda görüşmek dileğiyle…