Hamam kültürü hakkında yazı serimizin bu sefer ki konusu Gelin Hamamı. Eskilerde sıkça yapılan şimdiler de ise biraz modernleşme görülen gelin hamamı nedir, ne değildir, neler olur hepsi bu yazımızın içinde.
Gelin hamamı, aslında adı üstünde düğünden bir gün önce gelinin hamama götürülüp, yemeklerin yendiği, hamam da eğlencelerin düzenlendiği ve akabinde gelin hanımın bir güzel keselenip, yıkandığı hamam merasimidir. Günümüzde gelin hamamı düğünden bir gün önce yapılabildiği gibi, kınadan bir gün önce de yapılabilmekte.
Gelin hamamı halen ülkemizde bir çok yöre de devam ettirilmektedir. Hem kız tarafı hem de erkek tarafı için önemli bir adet olan gelin hamamını kısaca tarif etmek gerekirse, hamamcı teyzenin gelini ortaya aldığı, türküler, eğlenceler eşliğinde gelini güzelce keseledikten sonra yıkadığı, bu işlemler süresince hamama gelenlerin yanlarında getirdikleri yiyecekleri yedikleri, hamamcı teyzenin gelinin saçını yaparken, aynı nişan törenlerinde makas kesmiyor gibi, gelinin saçı çözülmüyor diyerek gelinin kaynanasından bahşiş istediği güzel bir eğlencedir.
Gelin hamamının çıkış olayı bir çok sebebe dayanmaktadır. Kimisi der ki gelinin güzelliğini eşe dosta hava atmak amacıyla sergilediği bir yer olması, kimisi için düğünden önce gelinin bir kusuru, kabahati var mı görmek için gibi bir çok nedenle düzenlenmekte. Günümüzde ise, düğünden önce yorgunluk atmak amacıyla, hem toksinlerden arınmak hem de kese sayesinde ölü derilerden arınarak güzel, sağlıklı ve parlak bir cilde kavuşmak için yapılan, kese, masaj, banyo üçlüsü.
Gelin hamamları günümüzde kimilerinin pek hazetmediği ama hamamın içine girdiklerinde kese ve masaj sonrası gelen rahatlama, üstüne bir de yemek ile eğlence birleşince bir nevi Adile Naşit ile ölümsüzleşen ve 1976 yılında çevrilen Tosun Paşa filminde ki hamam sahnesi türküleriyle, katılanlara unutulmaz anlar yaşatan bir olay olarak gelecekte de devam edeceğini kanıtlamakta.
Gelin hamamı ile ilgili yapılan bir başka adet ise, hamama gelenlere gelin hamamı hediye paketi vermektir. Bu paketin içinde; peştemal, tül kese, kokulu sabunlar, lif, hamam tası, ponza topuk taşı gibi ürünler bulunmaktadır.
Son olarak gelin hamamı kaç paraya olur, kaç kişiyle olur bu konulara değinelim… Gelin hamamı yapılacak yere göre değişiklik gösterebilmekte, örnek olarak tarihi meşhur hamamlarda gelin hamamı takribi 3,5 saat kadar sürmekte. Bunun 2 saati hamamın bahçe yada özel bölümünde gelin ve katılıcımlara müzik eşliğinde yiyecek ve içecek servisi ile, gelin hanım için bindallı, kına, kına tepsisi, pabuç, fes, kına örtüsü verilmekte ve kına sonrasında katılımcılar içeriye alınarak kese, banyo ve isteğe göre masaj olmakta.Böyle bir eğlence için minimum katılım 10 kişi olmaktadır.Kişi başı ücretler menülü ve menüsüz olarak ikiye ayrılmakta ve gelin hamamı yaptıracağınız yere göre ücretler 225 ile 2250 tl arasında değişmekte.
Standart paket olarak yapılan gelin hamamı yerleri de bulunmaktadır, buralarda ise 6 kişilik bir gelin hamamı 750 tl gibi bir ücrete mal olmaktadır. Gelin hamamı yapabileceğiniz bir çok hamam, tarihi hamam ve spa merkezi bulunmakta. İsteğinize göre, özel dansçılar ve kapalı hamam misali bir çok detayı konuşmak için internet üzerinden iyi bir araştırma yapmanızı öneririz.
Bir sonraki yazımız da görüşmek dileğiyle…
“Gelin Hamamı Nedir” için bir yorum