Hamamlar uzun zamandan beridir kültürümüzde var olan bir temizlenme, arınma, sosyalleşme yeridir. Hamama gitmeyi alışkanlık haline getirenlerde vardır, daha önce hayatında hiç gitmeyende. Bu yazımız da hamam ve hamam kültürü hakkında bilinmesi gereken her şeyi sizler için derledik. Yazımız sonrasında en yakın hamama rezervasyon yaptırmayı unutmayın 🙂
Yazımızın konseptini soru cevap olarak yapacağız…
Hamam da ne gibi hizmetler verilir?
Hamamlarda verilen hizmetler hamama göre değişiklik gösterebilir, lakin genel olarak hamamlarda, kese hizmeti, sabunlu masaj, masaj, yıkama hizmeti verilir, son zamanlarda yaygın olan spa, aromatik yağlarla yapılan masajlar ise hamamın dışındaki odalarda yapılır.
Ayrıca hamamlarda organizasyonlar yapılır, örneğin gelin hamamı, kına merasimi gibi, damat hamamı, damat traşı gibi benzer organizasyonlar yapılır. Bu organizasyonlar sırasında eğlenceler, yeme-içme aktiviteleri gibi ekstra hizmetler de verilmektedir.
Hamam seçerken nelere dikkat edilmeli?
Hamam seçerken en önemli detay temiz olması ve referansı olmasıdır. Hamam kültüründe genel olarak hamamdan memnun kalınması sonucu başkalarına tavsiye usulü gidilir. Yine araştırılması gereken bir konu ise hamamın tarihi mi yoksa esnaf hamamı mı olduğudur. Tarihi hamamların yapısı ve geleneği elbette farklı olacaktır.Hamamların turistik olması ve turistik işletme belgesine sahip olması da diğer kriterler arasında yer almaktadır.Temizlikten bahsettik ve bir kural daha vardır, bir hamamda eğer böcek görürseniz bir daha o hamama gitmeyin.
Hamama gitmek pahalı mıdır?
Hamamlar da ücret genel olarak pahalı değildir, hamamın türüne göre 30 TL ile 100 TL arasında bir ücretle hizmet vermektedirler. Otellerde ki hamamlarla, tarihi yada esnaf hamamlarını bir tutmamak lazım. Hamam da ücretler istenilen hizmetlere göre çeşitlenmektedir, eğer siz sadece hamam giriş yani hamam da yıkanmak isterseniz ücret ona göredir, ama ekstra olarak kese, sabunlu masaj gibi hizmetler isterseniz ücrete ekstra ilaveler olacaktır.
Hamamda nasıl bir sıra izlenir?
Hamama girdiğiniz de size bir tellak tahsis edilir. Tellak size alacağınız hizmetlere göre bir sıra belirler, eğer kese yapılmasını istiyorsanız önce size göbek taşında yumuşamanız için bir yastık ve de harici peştemal verir, siz orada 20 dakika kadar dinlenirken vücudunuz hem yumuşar hem de dinlenmiş olursunuz, daha sonrasın da tellak sizi kese yapmaya alır. Size ait kurnanın başına oturtur ve keselemeye başlar, yumuşayan vücudunuzda ki ölü derileri güzelce kaldırdıktan sonra sizi baştan aşağı güzelce bir sabunla yıkar. Daha sonra sizi tekrar göbek taşına alır ve göbek taşında sabunlu masaj yapar. 15 dakika kadar süren masaj sonrasında sizi tekrar kurnaya alır bir güzel temizler. Daha sonra isteğe göre sabunlu lifler ile son bir kez daha yıkar ve sizi hamam şovu yapmaya yani havlularla güzelce sarıp sarmalamaya dışarı alır. Siz lobi de dinlenirsiniz ve sonra çıkışınızı yaparsınız.
Hamamda ne giyilir?
Hamamda giyim konusu malum oldukça basittir. Pamuklu kumaştan imal edilmiş klasik desenleri olan yada hamamın kendine ait desenleri varsa onların olduğu peştemal giyilir. Ayağa da ağaç takunya giyilir. Hamamda yıkanma, keselenme, dinlenme sürelerince 2-3 kez peştemal değiştirilir, dinlenme sırasında ise vücuda ve kafaya havlu sarılır.
Hamamda kese nasıl yapılır?
Hamamda iki çeşit kese yapılır. Biri normal vücutlar için yapılan kesedir, bir de daha kalın derili yada müşteri isteğine göre daha sert yapılan kesedir.Hamamda kirlerin çıkma zorluğuna göre ince yada kalın kese yapılır.Keseler kişiye özeldir, kese sonrasında atılır.
Tellak ne iş yapar?
Hamamın içerisinde iş yapan kişiye tellak denir, erkek ise tellak kadın ise natır denir. Keseleme, sabunlu masaj, köpüklü banyo, özel masajlar gibi bu tür görevleri sırasıyla yerine getirir.
Hamama kimler gidebilir?
Hamama 7’den 70’e her yaştan kişi girebilir. Sağlık açısından yıllarca hamam müdavimleri vardır. Eğer sıcaktan bunalırlarsa hamamın ılık bölgesine giderek hamam keyfini yaparlar. Kalp pili yada beyin pili olan kişilerin sıcak bölümde değil de soğuk bölümde hafif bir terleme ile, baypass olmuş kalp krizi geçirmiş kişileri soğuk bölümlerde ağırlamaya çalışırlar.
Hamamda nasıl yıkanılır?
Göbek taşında terleme sağlandıktan sonra kurna başına geçilir, tellak müşterinin isteğine göre beyaz veya siyah kese ile vücudun kabul ettiği kadar baskıyla kese yapılır. Daha sonra lifin yardımıyla baştan aşağı yıkama yapılır.
Göbek taşı ne işe yarar?
Göbek taşı hamamın en sıcak yeridir. Burada hamam misafirleri yaklaşık 20 dakika kadar burada uzanarak, toksinleri atar ve vücut yumuşar. Buradan sonra yıkanmaya veya keselenmeye geçilir. Göbek taşının malzemesi mermerdir, hamamın dekoratif yapısına uygun olarak köşeli yada yuvarlak olur. Her daim temiz tutulur.
Hamamda sıcaklık nedir?
Sıcaklığın en yüksek olduğu bölümdür. Derece olarak sıcaklığın hamama göre değişiklik gösterse de ortalama 40-42 derece olan ve göbek taşının olduğu bölümdür.Vücuttaki gözeneklerin açıldığı, toksinlerin atıldığı, keselenme ve yıkanma gibi işlemlerin yapıldığı bölümdür.
Hamamdan sonra nelere dikkat edilmeli?
Hamama gittiğiniz vakit kış şartları ise oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir. Hamamdan soğuğa çıktığınız vakit, dışarıda ki soğuk hava şok etkisi yapıp sizi çarpabilir. Bu yüzden hamam lobisinde vücut ısımız normale döneseye kadar beklemeli ve dışarı çıkılacağı vakit, bere, atkı gibi sıkıca sarınıp öyle çıkılmalı, ama yaz mevsimi gibi zamanlar ise o zaman normal bir tişört bile yeterli olmaktadır.
Hamamda soğukluk nedir?
Hamamda sıcak bölgeden rahatsız olanlar yada sağlık açısından sorun yaşayanlar önce ılıklık bölümüne geçerler eğer orada da sıkıntı yaşarlar ise soğukluk bölümüne geçerler. Isının diğer bölgelere nispete düşük olduğu yerdir.
Hamamda masaj nasıl yapılır?
Hamamda masaj oldukça çok tercih edilen bir hizmettir, özellikle vücut gevşedikten sonra yapılan masaj çok daha etkili olmaktadır. Masaj için illa yağlı masaj değil de sabunlu bir masaj alınması önerilir.
Hamamda bahşiş nasıl verilir?
Hamamda hizmet veren tellak müşterisini uğurlarken dışarı çıkar, hizmetten memnun kalan müşteri bahşiş vermek isterse o sırada verir. Bir çok hamam da tip box denilen bahşiş kutuları bulunur, girişten en son elemana kadar bu bahşiş paylaştırılır.
Hamamda ılıklık nedir?
Hamamda sıcaklıkla, soğukluk arasında kalan bir alandır. Genellikle yaşlı müşterilerin tercih ettiği, rahatsızlıklarının artmaması, tansiyonunun artmaması açısında tercih ettikleri bölümdür.
Hamamın saunadan farkı nedir?
Hamam ve sauna kısmen benzese de birbirinden oldukça farklıdır. Hamam daha geniş bir alan, sauna ise oldukça küçük bir alandır. Saunada hızlı bir şekilde daha yüksek bir sıcaklık ile terleme ile toksin atılır. Hamam da ise daha ağırdan ve daha uygun sıcaklıkta terleme olur. Nefes sorunu yaşayanlar hamamlarda daha geniş alandan dolayı daha rahat ederler.
Hamam hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarının olduğu yazımıza güzel yorumlarınızı bekliyoruz…
“Hamam Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey” için bir yorum