Osmanlı Saray Kadınlarının Güzellik Sırları

Osmanlı Devleti, kuruluş ve sonrasında ki yükseliş dönemleri sonrası İmparatorluk haline geldiğinde tüm dünyanın gözlerinin çevrildiği bir ülke olmuştur ve bu gözler aynı zamanda Osmanlı saraylarında ki harem dairesinde kalan kadınların güzellik sırları da bir çok Avrupa’lı kadının merak konusu olmuştur.

Atalarımızın, henüz teknoloji bu kadar gelişmemişken dillere destan güzelliklerinin sırlarını sizler için araştırdık, bakalım bugün bile geçerli olan saray kadınlarının güzellik sırları nelermiş hep birlikte öğrenelim…

Saç ve Cilt Bakımı

Saray kadınlarının saçları ve cilt bakımları için kullandıkları ürün bildiğimiz kilmiş. Bu kili, kildanlıkların içine koyup sonrasında da su eklerlermiş. Kil aşağıya çökünce kalan suyu saçları ve ciltleri için kullanırlarmış.Elde ettikleri bu suyun saçları ve deriyi yumuşatıcı özelliği bulunurmuş…

Kese

Saray kadınlarının cilt güzelliğinin başlıca sırları arasında hamam ve kese yer almaktadır. Hamamda temizlenme ve keselenme işlemini hiç aksatmayan harem kadınları, düzenli keselenme ile doğal peeling yaparak, ciltlerini her daim parlak, genç ve nefes alabilen şekilde tutmuşlardır.

Kokulu Sabun

Parfümün icadı oldukça geç olmuştur ve de Avrupa’nın pisliğini bastırmak için icat edilmesinden önce, saray kadınları hamamda önce kese ardından da kokulu sabunlar ile yıkanarak, hem mis gibi kokarlarmış hem de tertemiz olurlarmış. Kesenin ölü derileri arındırması sonrasında kokulu sabunların deriye nüfuz etmesi daha kolay olması, saray kadınlarının keseyi ne denli çok sevdiğinin göstergesidir.

Saçları Yumuşatma 

Şampuanın icadı modern zamanlarda olduğu için, saray kadınları saçlarını sabunla yıkarlardı, sabun haliyle saçları sertleştirirdi ve bu durumu tersine çevirmek için saray kadınları hatmi çiçeği ve ebegümeci çiçeklerini kaynatarak elde ettikleri kıvamlı bir su ile saçlarını yumuşatırlardı. Saraya sırf bu yüzden kilolarca hatmi ve ebegümeci çiçekleri kurutulmuş olarak gelirmiş…

Cilt Yağları

Saray kadınları, keselendikten sonra ciltlerinin kurumaması için cilt yağlarını çok kullanırlarmış. Özet bitki karışımlarının yağlarını kese sonrası sürerek, hem güzel kokma hem de ciltlerinin nemli olmasını sağlarlarmış.

El ve Ayak Bakımı

Söz konusu eller ve ayaklar olunca saray kadınları yine yağlardan faydalanmasını bilmişler, susam ve zeytinyağını çokça kullanan harem kadınları bunlara ek olarak gül yağını da eksik etmemişler. Gül yağını elde etmek için, kokulu gül yaprakları susam yada zeytinyağı içerisinde bekletilerek muhteşem bir koruyucu yağ elde ederlermiş.

Gül Suyu

Yine Osmanlı’da çok sık kullanılan bir şey daha varsa o da gül suyudur. Gül suyunu yüzü nemlendirmek, kırışıklıkları gidermek ve cildi temizlemek için bol bol kullanırlarmış.

Limon

Osmanlı saray kadınları, limonu da bol bol kullanırlarmış, limonun içerisindeki şeker ile yüz ve ciltlerini beyazlaştırmak için kullanırlarmış, ayrıca yüzü gerginleştirdiği ve yaralara iyi geldiği bilinirmiş.

Kına

Osmanlıda güzellik olarak beyaz ten ve siyah saç tercih edilirmiş (nedendir bilinmez), bu yüzden farklı renkli saçların boyatılma işlemi kına ile yapılırmış. Bugünkü saç boyasının icadı olan kına yine saray kadınlarınca bol bol kullanılırmış.

Diyet

Genç ve güzel kalabilmenin sırlarından son olarak ta az yemek olduğu bilinirmiş. Saray kadınlarının çok fazla yemedikleri, daha çok sebze ağırlıklı beslendikleri ve az yedikleri için güzelliklerini korumaları daha kolay olmaktaymış.

Görüldüğü gibi Osmanlı Saray kadınları ve Osmanlı kadınlarının güzellik sıraları bunlardan ibaret olmamakla birlikte daha bilmediğimiz bir çok yöntemi kullanmışlar. Bugüne kadar da başarılı olmuşlar mı olmuşlar… Darısı unutmuş olduğumuz güzel adetleri tekrar canlandırmakta… Saray kadınlarının en çok tercih ettikleri hamam keselerinden satın almak için online kese alışveriş sitemiz olan Keseburada.com‘u ziyaret etmeyi unutmayınız.

Bir başka güzel ve bilgilendirici yazımızda görüşmek dileğiyle…

Osmanlı Saray Kadınlarının Güzellik Sırları” için bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir